Sammanfattning
Vad menar vi med dimensioner i Prime Ark – och varför är de så viktiga? I det här avsnittet pratar vi om hur olika perspektiv hjälper oss hantera komplexitet, bygga rätt modeller för rätt målgrupp och skapa struktur utan att fastna i kaos.
Transkript
Patrik:
Välkommen tillbaka till Prime Arch-podden. Jag heter Patrik Hallén, och idag ska vi prata om ett av de mest grundläggande och viktiga koncepten i Prime Arch, nämligen dimensioner. Det här är något som kan låta väldigt tekniskt, men som i själva verket är en av de absolut bästa nycklarna till att förstå hur man får ordning på komplexitet. För i verksamhetsarkitektur handlar det inte bara om att rita en stor bild där allt finns med. Det handlar om att kunna titta på verksamheten ur olika perspektiv – eller, som vi säger i Prime Arch, ur olika dimensioner. Och det är precis det vi ska dyka ner i idag.
Elin:
Men Patrik… varför kan man inte bara göra en enda bild som visar allt? Är det inte enklare?
Patrik:
Jag förstår precis hur du tänker. Och tro mig, vi har alla försökt. Men det slutar alltid på samma sätt: bilden blir för stor, för plottrig, eller helt obegriplig. Försök tänka dig att du ska rita en enda bild som visar alla processer, alla system, all information, alla roller och alla mål i en stor organisation. Det går inte. Och även om du lyckades – ingen skulle orka läsa den. Det är därför vi i Prime Arch jobbar med dimensioner. Varje dimension är som ett eget lager eller perspektiv på verksamheten. Tillsammans bygger de upp helheten, men var och en visar bara en viss aspekt i taget.Låt mig ta ett exempel. Tänk dig att du bygger ett hus. Dimension 1 är husets stomme, alltså reglar, bjälkar och den inre strukturen. Den kan stå kvar i kanske 100 år. Det är som verksamhetens styrning – saker som är långsiktiga och stabila. Dimension 2 är husets yttre skal, fasad, tak och fönster. Det kanske byts ut vart 50:e år. Det motsvarar informationen i Prime Arch – det som beskriver verksamheten men som inte förändras lika snabbt som processer eller system. Dimension 3 handlar om vatten och avlopp. Rör som behöver dras om ibland, kanske var 10:e till 30:e år. Det är som verksamhetens processer. De förändras ibland när vi byter arbetssätt. Och Dimension 4 är el och data – kablar, nätverk och teknik som ofta måste uppgraderas eller bytas ut vart 5:e till 20:e år. Det motsvarar IT-systemen i Prime Arch – det mest kortlivade vi har. Men det finns en sak till. Olika ritningar behövs för olika roller. VVS-installatören behöver VVS-ritningen. Han behöver inte se var eluttag ska sitta – men han måste se var de bärande balkarna går, så han inte drar rören rakt igenom en pelare. Elinstallatören behöver el-ritningen. Han behöver kanske se några av VVS-rören, så han vet var han kan dra kablar. Ingen av dem behöver se hela huset på en gång. På samma sätt är det i Prime Arch. Anna, som är verksamhetsutvecklare i offentlig sektor, behöver ofta se processdimensionen och ibland lite information. Johan, som är konsult, måste kunna växla mellan alla dimensioner för att svara på kundens frågor. Erik, som arbetar som verksamhetsarkitekt, vill se detaljerna i informationsdimensionen, men kanske bara grova drag i applikationsdimensionen. Och Lena, som leder ett EA-team, måste kunna visa sin ledning helhetsbilder som inte är fulla av tekniska detaljer. Därför behöver vi olika vyer – baserade på olika dimensioner – för olika intressenter. Det är precis därför Prime Arch säger: tänk alltid i dimensioner, men bygg ritningarna för rätt målgrupp.
Elin:
Men Patrik, blir det inte väldigt splittrat om man delar upp allt i olika dimensioner? Hur vet man att allt hänger ihop?
Patrik:
Fantastisk fråga. Och det är en helt rimlig oro. För vi vill ju inte skapa silos, där alla sitter i sin egen värld. Det är därför Prime Arch inte bara handlar om att ha dimensioner, utan också om att länka ihop dem. Dimensionerna är som olika ritningar över samma hus. Precis som du kan ha en VVS-ritning, en el-ritning och en konstruktionsritning. Var och en visar sitt perspektiv, men när du lägger dem ovanpå varandra ser du hur allt hänger ihop. På samma sätt kan vi i Prime Arch koppla ihop processer med informationsobjekt, informationsobjekt med applikationer, och applikationer med organisation. Det är där magin händer. Det är så vi skapar en verksamhetsarkitektur som både är detaljerad – och som hänger ihop till en helhet. För Anna betyder det att hennes processmodeller inte blir lösa papper, utan faktiskt går att koppla till vilken information som används i varje steg. För Johan betyder det att han kan visa kunden vilka system som stödjer vilka processer. Erik älskar dimensionerna eftersom han kan bygga tydliga informationsmodeller som går att koppla till både processer och system. Och Lena behöver dimensionerna för att kunna visa sin ledning hur allting hänger ihop, utan att fastna i detaljer direkt. Det är precis därför vi i Prime Arch säger: tänk i dimensioner, men bygg ritningarna för rätt målgrupp. Det är enda sättet att hantera komplexiteten – utan att bli överväldigad.
Elin:
Okej Patrik… men hur många dimensioner finns det egentligen i Prime Arch?
Patrik:
Det är en väldigt vanlig fråga. Och svaret är faktiskt att i Prime Arch har vi 16 definierade dimensioner. Dessutom finns en sjuttonde grupp med objekt som är oberoende av en specifik dimension och kan kopplas till alla andra. Men – och här vill jag verkligen bromsa in – du behöver absolut inte använda alla sexton dimensioner på en gång. Tvärtom. Det viktiga är att börja med de dimensioner som hjälper dig svara på de frågor du eller dina intressenter har. De flesta börjar med en, två eller tre dimensioner. Ofta är det prosess, Applikation eller Information som kommer först, beroende på var intresset finns. När frågorna blir fler, till exempel om ansvar, styrning eller teknik, lägger man till fler dimensioner som Organisation, Styrning eller Infrastruktur. Poängen med Prime Arch är att du kan börja enkelt och sedan bygga ut i takt med att du behöver mer detaljer eller fler perspektiv. Så ja, det finns 16 dimensioner – men du behöver inte oroa dig för siffran. Börja där dina frågor finns. Då får du en modell som både är hanterbar och relevant. I nästa avsnitt ska vi prata om beskrivningsaspekter – alltså hur vi väljer att titta på ett objekt beroende på frågan vi vill svara på. Ska vi fokusera på hur ett objekt fungerar internt, hur det samverkar med andra, eller hur flödet ser ut över tid? Det är ett sätt att göra våra modeller ännu mer träffsäkra – utan att förlora helheten. Tack för att du har lyssnat idag. Jag hoppas att du nu har fått en känsla för hur dimensioner hjälper oss att hantera komplexitet, och varför det är så viktigt att bygga ritningar för rätt målgrupp. Välkommen tillbaka till Prime Arch-podden.
Länkar
🎧 Lyssna på Spotify
📱 Öppna i Prime Arch-appen
Dimensioner (lager) (artikel)
Dimensioner (lager) (artikellista)