Avsnitt 8: IKEA-lådor och picknickkorgar – att strukturera och använda information

Publicerad den 2025-07-17
Patrik Hallén


Sammanfattning

Hur skapar man struktur utan att bli stel? I detta avsnitt lär vi oss skillnaden mellan hierarkisk och värdebaserad komposition – och varför både IKEA-lådor och picknickkorgar behövs i en smart informationsarkitektur. Ett måste för dig som vill kombinera ordning med flexibilitet.

Transkript

Patrik:
Välkommen tillbaka till Prime Arch-podden. Jag heter Patrik Hallén, och idag ska vi prata om något som låter rätt teoretiskt, men som faktiskt påverkar hur vi bygger våra modeller varje dag. Vi ska prata om hierarkisk och värdebaserad komposition. Det låter kanske krångligt, men i praktiken handlar det om hur vi väljer att organisera all den information och alla de objekt vi modellerar. Och framför allt – om vi ska bygga våra modeller som raka trädstrukturer, eller som flexibla paket som kan kombineras på olika sätt. Och jag lovar – det här är ett ämne där både IKEA-lådor och picknickkorgar kan lära oss massor om informationsarkitektur.
 
Elin:
Men Patrik… vad menar du med IKEA-lådor och picknickkorgar? Nu hänger jag inte med!
 
Patrik:
Helt förståeligt! Okej, låt mig börja med IKEA-lådan. Tänk dig att du vill få ordning hemma. Då köper du massor av IKEA-lådor. En låda kanske heter “Frukt och grönt.” Där lägger du gröna äpplen, vindruvor och annan frukt. En annan låda heter “Ytterkläder.” Där lägger du mössor, vantar och halsdukar. En tredje låda kan heta “Leksaker.” På så sätt vet du alltid var saker hör hemma. Det är en hierarki. Varje sak ligger i en låda. Det är ordning och reda, enligt MECE-principen som vi pratade om tidigare i podden. För Anna, som är verksamhetsutvecklare i offentlig sektor, är det ofta skönt med hierarkier. Hon vill kunna visa verksamhetens processer eller information på ett sätt där allt är tydligt och ingår i större sammanhang. För Johan, som är konsult, kan hierarkier vara bra när han ska visa kunden hur verksamheten är strukturerad på hög nivå. Erik, som arbetar som verksamhetsarkitekt, älskar hierarkier eftersom de ger kontroll. Han vet exakt var varje informationsobjekt hör hemma. Och Lena, som leder ett EA-team, behöver ofta hierarkier för att kunna fördela arbete och ansvar i teamet.
 
Elin:
Men Patrik, varför räcker det inte alltid med IKEA-lådor? Varför ska vi blanda in picknickkorgar?
 
Patrik:
Grym fråga! För även om IKEA-lådor är fantastiska, så har de en nackdel: de är ibland för rigida. Verkligheten fungerar inte alltid som ett skåp fullt av lådor. Ibland behöver vi kombinera saker på olika sätt, beroende på vilket syfte eller vilken överföring vi vill göra. Då behöver vi tänka mer som en picknickkorg. Tänk dig att du ska gå ut på picknick. Då plockar du ihop en korg där du lägger en filt, ett kubb-spel, gröna äpplen, vindruvor, en baguette och en flaska vin. Alla de här sakerna ligger egentligen i olika IKEA-lådor där hemma – frukten i en låda, spelet i en annan, vinflaskan i en tredje låda. Men till picknicken plockar du ihop dem för att skapa ett särskilt syfte eller värde. Och när du kommer hem, packar du upp korgen och lägger tillbaka allt i sina lådor igen. Det är exakt det vi i Prime Arch kallar värdebaserad komposition. Vi grupperar objekt inte bara efter deras plats i en hierarki, utan också efter vilka kombinationer som behövs för en specifik användning eller överföring. För Anna handlar det om att hon kanske behöver förstå vilka informationsobjekt som måste plockas ihop när en viss process ska kommunicera med en annan. För Johan, som är konsult, innebär värdebaserad komposition att han kan visa kunden exakt vilka informationsobjekt som måste ingå i en överföring mellan två IT-system. Erik använder ofta värdebaserade strukturer för att identifiera vilka objekt som behöver kopplas ihop vid olika integrationer. Och Lena, som leder ett EA-team, behöver båda perspektiven – IKEA-lådor för struktur och kontroll, och picknickkorgar för att visa hur information ska kombineras för att stödja en viss överföring eller ett specifikt användningsfall. Det är nämligen så verkligheten fungerar. I Prime Arch säger vi därför att båda perspektiven behövs. Hierarkier ger ordning och stabilitet. Värdebaserade kompositioner skapar flexibilitet och gör det möjligt att använda information på olika sätt utan att skapa röra eller dubbla sanningar.
 
Elin:
Men Patrik, hur vet jag när jag ska använda IKEA-lådor – och när jag ska tänka picknickkorg?
 
Patrik:
Fantastisk fråga. Och det är här erfarenhet kommer in. Som tumregel kan du tänka så här: när du behöver skapa struktur, ordning och reda över all information du har, då använder du IKEA-lådor. Där ligger allt på sin plats, redo att plockas fram när du behöver det. Men när du ska använda informationen, till exempel för att överföra den mellan processer, mellan olika IT-system eller för att stödja en viss funktion, då plockar du ihop din picknickkorg. Där samlar du exakt de informationsobjekt du behöver för just den överföringen eller användningen. Ingen modell är rätt eller fel i sig. Det handlar alltid om syftet med modellen. I Prime Arch bygger vi därför informationsmodeller som kan användas på båda sätten. Samma objekt kan ligga prydligt i en IKEA-låda och ingå i olika picknickkorgar beroende på vilken överföring eller användning du vill stödja. Det är det som gör informationsarkitekturen flexibel och användbar. För verkligheten fungerar inte bara som lådor i ett skåp – ibland behöver vi packa vår picknickkorg och ta med oss rätt saker ut i verksamheten eller mellan våra system. I nästa avsnitt ska vi prata om dimensioner i Prime Arch – alltså hur vi kan beskriva verksamheten utifrån olika perspektiv, som processer, information, applikationer eller organisation. Tack för att du har lyssnat idag. Jag hoppas att du nu ser varför vi ibland behöver IKEA-lådor – och ibland behöver picknickkorgar – när vi bygger informationsarkitektur. Välkommen tillbaka till Prime Arch-podden.

Länkar

🎧 Lyssna på Spotify
📱 Öppna i Prime Arch-appen

Olika kompositionsprinciper för information