
2022-04-01: Produkt eller Tjänst?
Det finns många uppfattningar om Produkt och Tjänst och vad som är vad.
Det finns många uppfattningar om Produkt och Tjänst och vad som är vad.
Vi har fått in många frågor om hur man använder Prime Arch i praktiken.
Nu finns det en artikel som beskriver hur några olika standarder ser på detta och vilka namn de har valt för objekten på respektive nivå.
Använder din organisation ArchiMate eller Zachman för att beskriva verksamhetsarkitekturen? Har ni under de senaste åren övergått till att bli mer agila i verksamhetsutvecklingen och använder metodramverk såsom SAFe?
Sedan senaste releasen har vi jobbat hårt med att utveckla konfigurationen av Prime Arch vidare. Prime Arch har bland annat utvecklats genom två omarbetade dimensioner: Styrning och Implementering.
Vi har nu publicerat tre artiklar som beskriver tre olika användningsområden för vad man kan använda plattform till:
Hur beskrivs en verksamhet som utvecklas över tid?
Under de första månaderna av 2021 har vi jobbat hårt med att uppgradera den konfiguration i Sparx som vi har utvecklat för Prime Arch.
Äntligen har Prime Arch officiellt stöd för att modellera affärsmodeller.
Vi har fått frågor från flera användare som använder ArchiMate och som vill kunna modellera information.
Vi använder ett exempel för att gå igenom hur man kan tänka när man bygger upp sin informationsarkitektur.
C4-modellen är tilltalande i flera avseenden. Den är en bra utgångspunkt för applikationsmodellering med reservation för att det kan bli lite för mycket av en kodbeskrivning på detaljerad nivå snarare än en funktionell beskrivning.
Information och Data är två begrepp som ofta blandas ihop. Det finns olika skolor som tävlar om att försöka definiera dessa begrepp och det skapar förvirring.
Prime Arch har fått en vytyp till på nivå 4. Genom att kombinera värdeflödet i standardnotationen i Prime Arch med simbanor på samma sätt som i BPMN och UML kan man skapa tydliga beskrivningar av ansvarsfördelning och samverkan mellan olika organisationer.
Nu finns de stilrena Prime Arch-symbolerna som workshoplappar. Enkelt att skriva ut och skära till. Spar på miljön och plasta in dem för återanvändning många gånger om.
Får jag lov är ett projekt som Boverket driver tillsammans med kommuner, programvaruutvecklare, högskolor, myndigheter och husföretag.
Under sommaren har vi jobbat hårt med att uppgradera den konfiguration i Sparx som vi har utvecklat för Prime Arch.
Varför ska man egentligen använda Prime Arch?
En lösningsdialog är en strukturerad dialog mellan en IT-leverantör och verksamhetens representanter.
Med det senaste tillskottet i listan över dimensioner, Nätverk, blir det totalt 15 dimensioner och en oberoende. Menyobjekt och listor blir onödigt långa och vi har därför delat upp dem i två delar.
Boverket har just avslutat en utbildning i praktisk kravmodellering på totalt fyra halvdagar. Utbildningen genomfördes på plats i Karlskrona med ett 20-tal deltagare på plats alternativt online via Skype.
Definitioner på Sprint, Användarberättelse och Användningsfall. Vi reder ut begreppen "Use Case" och User Story" som kan verka förvirrande lika.
Prime Arch är ett omfattande arkitekturramverk byggt på standards. Sedan tidigare bygger det på Zachman, TOGAF, Archimate, ARIS/Scheer och Osterwalder.
När man talar om informationsarkitektur får många ett lätt förtvivlat uttryck i ansiktet. Prime Arch använder enkla men kraftfulla metaforer som alla kan relatera till: